Symmetrische of asymmetrische spinnakers?

De tijd dat spinnakers en gennakers enkel voor de meer geöefende wedstrijdzeiler waren weggelegd, ligt gelukkig al jaren achter ons. Met meer dan twintig jaar ervaring in toer –en wedstrijdzeilen beseffen we bij SailSelect als geen ander dat er voor elke zeiler wel een voordewinds zeil is weggelegd. 

1. Spinnakers


Al decennia lang transformeren spinnakers van alle vormen en maten de horizonten in alle kleuren van de regenboog. Desalniettemin heeft dit zeil vaak de reputatie van lastig handelbaar te zijn, en enkel weggelegd voor de doorwinterde wedstrijdzeiler. 
Als u met 25 knopen wind overweegt om te gaan spinnakeren zijn we het daar uiteraard volledig mee eens. Door de grote oppervlakte, gevoerd op een losse boom, vereist het zeil enige handling om met zwaardere omstandigheden de boot onder controle te houden. Daarenboven is het voor dergelijke toepassingen, met name wedstrijdzeilen, belangrijk dat u de juiste keuze maakt. Net zoals andere zeilen is ook een spinnaker vaak maatwerk, in tegenstelling tot wat veel zeilers denken.

a. Allround spinnakers

Worden gebruikt op koersen tussen 90 en 150 graden. Doordat het zeil zo ruim inzetbaar is met relatief weinig verlies van performance, draagt dit vaak de voorkeur voor wedstrijdzeilers in het cruiser rating systeem, waar na de start niet meer van spinnaker gewisseld mag worden. Zowel de voordewindse als reach rakken worden hier grotendeels mee afgedekt. Voor de wat sportievere toerzeiler is dit zeil, in combinatie met een spi-kous, de gulden middenweg om toch het maximale uit het schip te halen.

b. Reachers

De relatief vlak gesneden reacher wordt ingezet op koersen tussen 65 en 120 graden. Hierdoor een veel gevraagd zeil voor IRC zeilers, in combinatie met een runner. Zeker met licht weer kan hoger dan halve wind gevaren worden met een reacher, waardoor u hogere snelheden kan genereren die nét dat laatste verschil kunnen maken.

c. Runners

Bol gesneden, brede schouders, kortom een stoer zeil dat perfect beantwoordt aan de veeleisende durfal. Het spreekt voor zich dat, zeker met wat zwaardere omstandigheden, dit zeil veel energie en ervaring vraagt. Maar precies daarom is het bij wedstrijdzeilers ook zo populair op koersen van 130 tot 180 graden.

2. Gennakers

Al twintig jaar winnen gennakers steeds meer populariteit, zowel onder toer –als wedstrijdzeilers. Grote voordeel is dat geen losse boom meer moet gevoerd worden, waardoor manoeuvres aanzienlijk sneller, en met minder risico op fouten, kunnen uitgevoerd worden. 
Ook met een tweekoppige bemanning is een gennaker, zeker in combinatie met een spi-kous, perfect om net dat tikkeltje meer uit uw schip te halen. Hoe vaak gebeurt het niet dat ’s avonds, zeker in de zomer, de wind het laat afweten? Met een beetje pijn in uw zeilershart staat u dan toe dat het gegrom van de motor uit de buik van het schip het wateroppervlak over glijdt. Dankzij onze ruime ervaring in het juiste zeil voor de juiste zeiler, brengen we nu een voordewinds zeil ook voor u binnen handbereik. In geen tijd staat uw gennaker bij, zonder halsbrekende toeren, en net zo snel is het zeil weer weggehaald eens u, in stilte, uw bestemming hebt bereikt. Ook als de wind weer aantrekt is het zeil strijken al lang niet meer zo hachelijk als veel zeilers denken. 

Zoals altijd gaan we bij voordewindse zeilen ook uit van maatwerk, maar meer en meer komt de vraag voor standaard all-round zeilen die snel leverbaar zijn. Kijk daarvoor bij de Spinnaker Actie. Uiteraard geven we u ook voor de standaard zeilen graag advies en bijkomende informatie. 
Standaard zijn in de offerte drie kleuren voorzien, die naar uw wensen kunnen voorzien worden. Bij bestelling wordt steeds een ontwerp ter goedkeuring gestuurd.

Kleuren

In de standaard prijzen wordt uitgegaan van 3 kleuren. Natuurlijk kunt u desgewenst meerdere kleuren bestellen. Bij bestelling krijgt u een ontwerp template waarin u kunt aangeven wat de gewenste kleursamenstelling is.

Ook is het mogelijk uw bedrijfslogo in het zeil te voorzien. We gebruiken hiervoor een unieke print techniek, waardoor de gewichtstoename tot een minimum herleid wordt (3g / m²).

 

gennakersailselect
gennakersailselect
Gennaker Elan 450
Gennaker Elan 450
Gennaker
Gennaker

 

Laatste nieuws

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Prev Next

First 40.7 Harfang / Team SailSelec…

07-09-2014 - Hits:1109 @ LAATSTE NIEUWS

Als zeilmaker én zeiler, maken we er bij SailSelect een erezaak van onze spullen zelf uitgebreid te testen. Sinds een paar weken zal de, oplettende,  kus...

Nieuwe lijn membraan racing zeilen

14-04-2014 - Hits:1062 @ LAATSTE NIEUWS

In een markt die altijd in beweging is, vinden we het bij SailSelect belangrijk onze range up to date te houden met de nieuwste ontwikkelingen op vlak van tech...

SailSelect levert zeilen IMX 38 voo…

17-12-2012 - Hits:1597 @ LAATSTE NIEUWS

Juli 2013: Zeilmakerij SailSelect levert de nieuwe zeilen voor de Excession. De Excession is een IMX 38 die deelneemt aan de Rolex Fastnet 2013 met schipper W...

Speciale aanbieding Selden GX furle…

20-08-2012 - Hits:2911 @ LAATSTE NIEUWS

April 2013: De Selden GX gennaker furler met anti-torsie kabel nu in prijs verlaagd. Als u een auto met automatische versnellingsbak rijdt kent u het gevoel v...

SailSelect onderneemt duurzaam door…

20-08-2012 - Hits:5605 @ LAATSTE NIEUWS

September 2012: SailSelect onderneemt duurzaam door installatie zonnepanelen. In het kader van duurzaam ondernemen en zinvol investeren heeft SailSelect onlan...

SPINNAKER ACTIE

elan450gennaker5

Standaard spinnakers en gennakers uit stock leverbaar aan de scherpste prijzen in EuropaMeer informatie ...

Membraan Zeilen

NIEUWSBRIEF

Meld je aan en blijf op de hoogte van onze ontwikkelingen en acties.