Lichtweerzeilen: Spinnakers en gennakers

Symmetrische of asymmetrische spinnakers?

Spinnakers komen voor in 2 categoriën:

  1. de bekende symmetrische spinnaker
  2. de asymetrische spinnaker ook wel gennaker of multi purpose spinnaker (MPS) genoemd

Spinnakers (symmetrisch)

De symmetrische spinnaker kent drie basis vormen:

  1. de allround spinnaker voor koersen tussen 90 en 150 graden
  2. de vlak gesneden spinnaker (reacher) voor koersen van 65 tot 120 graden
  3. de vol gevormde racing spinnaker (runner) voor koersen van 130 tot 180 graden voor maximale snelheid op voordewindse koersen

Het is bekend dat de spinnaker de grootste sneldheid genereert bij voordewindse koersen tot maximaal 60 graden aan de wind.

De spinnaker is een absolute must voor de wedstrijdzeiler, maar door de toerzeiler wordt hij nog relatief weinig gebruikt.

Met name met lichtweer condities, zijn het de relatief zware cruising jachten die het meest kunnen profiteren van de mogelijkheden van de spinnaker.

Hoe vaak valt de wind niet weg tegen de avond waarbij we het laatste stuk naar de bestemming nog moeten afleggen. Dit zijn mooie momenten om te genieten van de spinnakermogelijkeden.
Toch wordt bij lichtweer nog vaak de motor gestart en blijft de spi in de zak. De reden hiervoor is dat de symmetrische spinnaker de reputatie heeft van een lastig te handelen zeil. De ontwikkeling van de zogenaamde spi-sock, heeft het werken met een spi een stuk aangenamer gemaakt zeker voor gering tellende bemanningen. Het enige wat wel nog blijft is het zetten van de spinnakerboom.

Gennakers / MPS / blister (asymmetrisch)

De asymmetrische spinnaker is zo'n 20 jaar geleden ontwikkeld door diverse zeilmakers. De evolutie van de asymmetrische spinnaker in combinatie met haar diverse vormgevers, heeft ervoor gezorgd dat de asymmetrische spinnaker vele namen kent. Zo zijn o.a. de chute, blister, splister en gennaker bekend.
Wij noemen de asymmetrische spinnaker ook wel de multi purpose spinnaker of MPS.

De gennaker kan ook gesneden worden in 3 designs en biedt een veel ruimer zeilbereik dan de traditionele symmetrische spinnaker.

Met alle diverse mogelijkheden van een spinnaker en een gennaker, eventueel in combinatie met het gebruik van een sok, is het een zeer speciale ervaring die niemand hoeft te missen!

De volgende afbeeldingen illustreren de mogelijke uitvoeringen die we op uw wensen kunnen afstemmen. In eerste instantie gaan we uit van maatwerk en zijn de spinnakers specifiek afgestemd op uw schip. In de toekomst gaat SailSelect ook spinnakers uit voorraad leveren om nog sneller in uw behoefte te kunnen voorzien.

Symmetrische spinnakers

Radial Head Tri-radial Starcut

radiaal head spinnaker

tri-radiaal spinnakerstar cut spinnaker

 

 

A-symmetrische spinnakers (gennakers)

radiaal head gennakertri-radiaal gennakerstar cut gennaker

  1. Oppervlakte berekening
  2. De standaard MPS (asymmetrisch) oppervlakte berekening is als volgt:
  3. I x J x 1.44 = Oppervlakte
  4. De standaard Spinnaker (symmetrisch) oppervlakte berekening is als volgt:
  5. I x J x 1.62 = Oppervlakte

Kleuren

In de standaard prijzen wordt uitgegaan van 3 kleuren. Natuurlijk kunt u desgewenst meerdere kleuren bestellen. Bij bestelling krijgt u een ontwerp template waarin u kunt aangeven wat de gewenste kleursamenstelling is.

radiale en tri-radiale spinnakers
radiale en tri-radiale spinnakers

 

NIEUWSBRIEF

Meld je aan en blijf op de hoogte van onze ontwikkelingen en acties.

Contact

Uitdammer Dorpsstraat 35  -  1154 PS Uitdam

Tel: 020 4031018  -  Mail: info@sailselect.nl